Nagyvilág

Kemények leszünk Ukrajnával

A Külügyminisztérium helyettes szakállamtitkára optimista, szerinte keményen fel tudunk lépni Ukrajnával szemben. Faller Jenő az FN.hu-nak azt is elmondta: a kárpátaljai iskolahálózat érték, amelyet meg kell őrizni.

Faller Jenő, a Külügyminisztérium helyettes szakállamtitkára lapunknak elmondta: azért kérette be az ukrán nagykövetet, mert valamennyi ukrajnai képviseletünkön – a kijevi követségen, valamint az ungvári és beregszászi konzulátuson is – politikai és szakmai szervezetek kértek segítséget Magyarországtól.

Érték, amit meg kell óvni

A helyettes szakállamtitkár az FN.hu-nak kifejtette: az ukrán oktatási minisztérium rendelkezése – amely szerint nem rendelik meg a kisebbségi nyelvű tankönyveket – mintegy 100 iskola tizedik osztályát érinti. “Az óvodáktól az egyetemekig magyar hozzájárulással épültek fel ezek az intézmények. Ez akkora érték, amelyet mindenképpen meg kell őrizni” – hangsúlyozta Faller Jenő.

Hozzátette: az ukrajnai szaktárca részben azzal indokolta a döntést, hogy a könyvek kinyomtatása finanszírozási akadályokba ütközik. “A nyomtatásra december 20-ig van idő, így optimista vagyok, hogy történik valami” – fogalmazott Faller Jenő.

A helyettes szakállamtitkár lapunknak kiemelte: Ukrajnában választások lesznek, és úgy véli, a lépés nem elsősorban velünk kapcsolatos. “Az orosz és a román tankönyvekkel is ugyanez a helyzet” – utalt az ukrán-orosz feszültségekre.

Van erőnk

Faller Jenő szerint Magyarországnak van ereje a kérdésben, hiszen valamennyi elnökjelölt az európai integrációra törekszik. “Ezekkel a lépésekkel viszont az alapvető európai normákat sértik meg” – tette hozzá az államtitkár.

Lapunk kérdésére, hogy a magyar diplomácia milyen lépéseket tehet az ügyben, Faller Jenő úgy válaszolt, hogy már a nagykövet bekérése is komoly politikai lépés volt. Elmondása szerint Dmitrij Tkacs ígéretet tett arra, hogy haladéktalanul jelentést tesz kormányának, illetve kapcsolatba lép Ukrajna oktatási minisztériumával. Magyarország kijevi nagykövete szintén tiltakozni fog a tárcánál.

A helyettes szakállamtitkár emlékeztetett: hazánk már tavaly az EBESZ kisebbségügyi biztosához fordult Ukrajna miatt, ám ha szükséges, a magyar diplomácia további európai fórumokra viszi az ügyet. “Ezek a lépések az asszimiláció felé mutatnak, ezért keménynek kell lennünk” – mondta Faller Jenő.

Bekérették a nagykövetet

Faller Jenő pénteken hivatalába kérette Dmitrij Tkacsot, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövetét, mert az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskola számára a 2010-2011-es tanévre előirányzott tankönyveket, így jövőre magyar könyvek nélkül marad a tanintézetek 10. osztálya.

A szakállamtitkár közölte: a Külügyminisztérium úgy látja, hogy a mostani lépés egyenes következménye a magyar részről többször kifogásolt 461/2008. számú oktatási miniszteri rendeletnek, amely fokozatosan ukrán tannyelvűekké alakítaná át a nemzetiségi oktatási intézményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik