Nagyvilág

Az amerikai dolgozók fele nő

A helyzet kialakulásában nagy szerepet játszott az elsősorban férfiakat foglalkoztató ágazatokat megtizedelő gazdasági válság - írta a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdaság történetében első ízben fordul elő, hogy a női munkavállalók száma meghaladja a férfiakét.

A nők társadalmi szerepvállalásának hosszú ideje zajló átalakulását felgyorsította a gazdasági válság; egyre több olyan háztartás van, amely korábban megengedhette, hogy a nő otthon maradjon, a válság óta azonban ez egyre ritkábban fordul elő.

A recesszió elsősorban a férfiak uralta ágazatokat sújtotta, a legnagyobb elbocsátások az építő- és a feldolgozóiparban történtek.

A gazdasági válság következtében a 16 év feletti férfi munkaerő körében a munkanélküliség elérte a 11,4 százalékot, ami negyedszázados rekord.

A nők körében csak 8,8 százalék az állás nélküliek aránya, a nők által dominált szektorokat, például az oktatást és az egészségügyet a válság kevésbé érintette.

Arlie Hochschild, a Berkeleyben működő Kaliforniai Egyetem professzora, a téma szakértője rámutatott: lényegi váltás következik be, míg korábban a nők sok háztartásban többnyire akkor dolgoztak, ha akartak, ma már azért dolgoznak, mert kénytelenek.

A felmérésekből az is kiderül, hogy a nők – bár egyre nagyobb részt képviselnek a munkavállalók között – lényegesen kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők keresetének középértéke 2008-ban évi 35.745 dollár, a férfiaké viszont 46.367 dollár volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik