Nagyvilág

Kiadják Zentait

Nem mondja ki bűnösségét, csupán kötelességből kiadja Zentai Károlyt az ausztrál szövetségi kormány Magyarországnak.

Az ausztrál szövetségi kormány jóváhagyta csütörtökön a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását Magyarországnak.

Brendan O’Connor belügyminiszter közölte: döntése nem jelenti azt, hogy kimondaná Zentai bűnösségét vagy ártatlanságát, hanem azt, hogy Ausztrália teljesíti a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit. A miniszter elmondta, hogy döntésénél az ügy összes körülményét figyelembe vette, köztük a magyar hatóságok érveit a kiadatás mellett, illetve Zentai érveit ellene. Elégedett, hogy ezt a döntést hozhatta meg – jelentette ki.

Zentai fia, Ernie Steiner szerdán közölte: ő és a család az utóbbi időben többször kérdezte a kormányt várható döntése felől, de nem kapott választ. Korábban többször annak a véleményének adott hangot, hogy ha apját kiadják, az ellene lefolytatandó per nem lesz igazságos.

A magyar hatóságoknak két hónapjuk van arra, hogy intézkedjenek Zentai Magyarországra szállításáról, de a vádlott még mindig megtámadhatja ezt, és várhatóan újabb kérvényekkel próbálja késleltetni tényleges megjelenését a magyar igazságszolgáltatás előtt.

Zentait október 22-e óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben. A magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium akkor közölte az MTI-vel: ha végrehajthatóvá válik az ausztrál belügyminiszter döntése, akkor az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda teszi meg a szükséges intézkedéseket Zentai Károly Magyarországra szállítása érdekében.

Denis Barich, Zentai ügyvédje pedig azt mondta, hogy addig nem nyújtanak be újabb fellebbezést, amíg O,Connor belügyminiszter nem dönt a kiadatásról.

Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik