Nagyvilág

Franciaországban volt mellékhatása a vakcinának

Feltételezhetően a Guillain-Barre Szindróma (GBS) elnevezésű nagyon ritka, autoimmun, perifériás idegeket érintő gyulladásos betegséget regisztráltak Franciaországban egy az új típusú influenza ellen beoltott személynél - közölte csütörtökön a francia egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a betegség enyhe formában jelentkezett kedden, és kedvező lefolyású.

Franciaországban csütörtökön kezdődött a lakosság oltási kampánya a H1N1-vírus ellen az alkalmilag kialakított oltási központokban, de egyelőre kevesen jelentkeztek az ingyenes vakcináért.

Franciaországban évente 1700-1800, naponta öt GBS-esetet kezelnek kórházban, E kór a minisztérium szerint legtöbbször valamilyen gyulladásos, fertőzéses, vírusos betegség, köztük az influenza szövődményeként jelentkezik. Jellegzetes tünete a végtagokban jelentkező zsibbadás. Az esetek 80-85 százalékában a GBS maradandó tüntetek nélkül magától elmúlik.

Súlyosabb esetekben bénulást okozhat, de ennek kockázata nagyon ritka: a szezonális influenza ellen beoltott embereknél átlagosan egymillióból egynél jelentkezik.

A minisztérium közleménye szerint annak megállapítása, hogy az érintett személynél a GBS összefüggésbe hozható-e a H1N1-elleni oltással és annak mellékhatásának tekintendő-e, további vizsgálatokat igényel. A France 2 közszolgálati televízió híradójában megszólalt szakértő szerint az is elképzelhető, hogy a beteg szervezete a vakcina beadása előtt már gyulladásos állapotban volt.

A 65 millió lakosú Franciaország 712 millió euróért négy gyártótól összesen 94 millió oltóanyagot rendelt, mert az egészségügyi minisztérium azzal számol, hogy az oltást két részletben kell elvégezni.

Az oltási kampány a GlaxoSmithKline gyártó oltóanyagával kezdődött, mert egyelőre csak az érkezett meg Franciaországba.

A CSA közvélemény-kutatóintézet múlt heti felmérése szerint a franciák 76 százaléka nem kívánja magát beoltatni és csak 21 százaléka mondja biztosan, hogy kérni fogja a vakcinát, annak ellenére, hogy egy hónap alatt tízszeresére nőtt a megbetegedések aránya. A franciák leginkább az oltóanyag mellékhatásaitól tartanak. Jelenleg 362 ezer új típusú influenzás beteget tartanak számon az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik