Nagyvilág

Észak-Korea brutális megtorlásra készül

Tudatos provokációnak tartja a két nappal ezelőtti tengeri tűzpárbajt Phenjan; a sajtó szerint Dél-Korea "nagy árat fog fizetni".

Észak-Korea sajtója útján azzal fenyegette meg csütörtökön déli szomszédját, hogy “nagy árat” fog fizetni a két nappal korábbi tengeri incidensért.

“Nagy árat fognak fizetni azok, akik szeretnek a tűzzel játszani” – írta szerkesztőségi kommentárjában a Rodong Szinmun. A lap “szándékos és kitervelt” provokációnak, illetve agressziónak nevezte a tengeri incidenst. Phenjan változatlanul azt az elvet vallja, hogy “nincs bocsánat, és könyörtelen büntetésre számíthatnak a háborús uszítók, akik megsértik az ország méltóságát és szuverenitását” – írta a lap.

Egy másik phenjani újság, a Mindzu Csoszon is “súlyos következményekkel” fenyegette meg Szöult arra az esetre, ha továbbra is ellenségesen viszonyul Észak-Koreához. A lap szerint Dél-Korea azt forralta ki, hogy az incidenssel ellenérzéseket kelt amerikai illetékesekben Észak-Koreával szemben, és ezáltal megakadályozza Phenjan és Washington közvetlen tárgyalásait Észak-Korea nukleáris leszereléséről. Egyik lap sem fejtette ki, hogy milyen következményei lesznek a tengeri incidensnek.

Szöuli magyarázat szerint az összetűzésben állítólag dél-koreai gyorsnaszádok figyelmeztető lövéseket adtak le, mert az észak-koreai haditengerészet egyik hajója szerintük megsértette a vitatott határvonalat. Az északiak viszonozták a lövéseket, mire a déliek már a hajóra céloztak. Szöuli források azt mondják: a mindössze két percen át tartó tűzpárbajban az északi hajó komoly károkat szenvedett, s tűz ütött ki rajta. Állítólag egy észak-koreai tiszt meghalt, három tengerész pedig megsérült. A délieknek nem voltak veszteségeik.

A Rodong Szinmun azonban úgy tálalja a történteket, hogy a dél-koreai hajók már az incidens előtt csatasorban álltak, és teljes készültségben voltak. A phenjani változat szerint a dél-koreai hajók figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet az északi járőrhajóra, amely éppen visszafelé tartott a kikötőbe, miután felderített egy olyan “objektumot”, amely behatolt észak-koreai felségvizekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik