Nagyvilág

Mégsem döntött Afganisztánról Obama

A Fehér Ház nyilatkozatot adott ki, melyben tagadja, hogy az elnök döntést hozott volna az afganisztáni csapaterősítésről. Korábban az CBS csatorna pentagoni hírforrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy Obama mintegy 40 ezer katonát vezényel Afganisztánba 2010 elején.

A CBS információi szerint az elnök csaknem teljes egészében teljesíteni fogja az ázsiai országban állomásozó amerikai haderő parancsnokának kérését, amely további 40 ezer katona térségbe küldését szorgalmazza. Az értesülés nem igaz, Obama nem hozott döntést az afganisztáni csapaterősítésről – reagált közleményben a Fehér Ház a CBS információira.

Azt, hogy az értesülés hamis, a CNN riporterének a Pentagonhoz közel álló névtelen források is megerősítették. Véleményük szerint a Pentagon hamis információk kiszivárogtatásával akar nyomást gyakorolni Obamára annak érdekében, hogy hajtsa végre a McChrystal tábornok által javasolt 40 ezer fős csapaterősítést a térségben.

A Pentagon szándékosan befolyásolni akarja az elnök döntését azáltal, hogy a közvélemény előtt nagyarányú csapatépítésről szivárogtat ki információkat – vélik. Jelenleg 68 ezer amerikai katona állomásozik az országban, az erősítéssel a csapatok nagysága valószínűleg eléri a 100 ezer főt.

Obama elnök valószínűleg csak azután tesz bejelentést Afganisztán ügyében, hogy november 20-án visszatér Washingtonba csütörtökön kezdődő ázsiai útjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik