Nagyvilág

Kilenc kivégzés Kínában

Kivégeztek Kínában kilenc embert, akiket a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen nyáron kirobbant zavargások során elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek halálra.

A halálraítéltek közül nyolcan a muzulmán ujgur kisebbség tagjai, egy pedig a többségi han kínai népcsoporthoz tartozik – közölték a helyi hatóságok. Összesen 21 embert ítéltek el eddig a július elején Hszincsiang-Ujgur székhelyén, Urumcsiban kirobbant zavargások során elkövetett bűncselekmények – emberölés, súlyos testi sértés, rablás, gyújtogatás – miatt. A kilenc halálos ítéletet helyben hagyta a legfelsőbb bíróság. A hatóságok nem közölték, a kivégzéseket mikor hajtották végre.

A kilenc halálos ítéletet helyben hagyta a legfelsőbb bíróság. A hatóságok nem közölték, a kivégzéseket mikor hajtották végre. A 21 elítéltből másik háromra szintén halálbüntetést szabtak ki, de az ítélet végrehajtását az ő esetükben felfüggesztették. Ilyenkor általában életfogytig tartó börtönbüntetésre szokták változtatni a halálos ítéletet.

Azt követően törtek ki zavargások július 5-én Urumcsi több pontján az ujgur és a han kínai népcsoport tagjai között, hogy Dél-Kínában hanok megöltek két ujgur férfit, akikről elterjedt, hogy megerőszakoltak egy han nőt. A zavargásoknak 197 halálos áldozatuk volt, zömmel han kínaiak. A randalírozók több mint 300 üzletet és 1300-nál több járművet gyújtottak föl, illetve rongáltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik