Nagyvilág

Börtönhajót terveznek Olaszországban

A börtönök telítettsége miatt speciálisan rabok fogva tartására épített hajókon is elhelyeznének ezentúl elítélteket Olaszországban - jelentette az olasz sajtó.

Silvio Berlusconi kormánya felkérte a Fincantieri hajóépítő vállalatot, hogy készítsen tervet egy olyan hajó megépítésére, amely 320 cellában összesen 640 rab befogadására lenne képes. Az olasz hatóságok 50 millió eurót szánnak a börtönhajóra, amely a tervek szerint Nápoly partjainál vagy a Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötőváros közelében horgonyozna.

Kormányzati források szerint olcsóbb és egyszerűbb megoldás egy börtönhajót kialakítani, mint felépíteni egy hagyományos, „szárazföldi börtönt”. Olaszországban évtizedek óta súlyos gondokat okoz a börtönök túlzsúfoltsága. Annak ellenére, hogy 2006-ban számos elítéltet kegyelemben részesítettek, továbbra is drámai a helyhiány a büntetés-végrehajtási intézetekben: 206 börtönben 65 ezer rabot tartanak fogva, csaknem 22 ezerrel több embert, mint amennyi befogadására az épületek elvileg alkalmasak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik