Nagyvilág

Elégedetlenség és gyász Brazíliában

Méltóságteljes szertartással emlékeztek a június elején eltűnt utasszállító katasztrófájának áldozataira. A családtagok még mindig nem tudják, mi történt.

A június 1-jén az Atlanti-óceán felett eltűnt AF 447-es Air France-járat 228 áldozatának több száz hozzátartozója vett részt a szombaton Rio de Janeiróban tartott kegyeleti megemlékezésen.

A hozzátartozók kérésére a sajtó nyilvánossága nélkül megtartott megemlékezésen francia és brazil hivatalos személyek és a francia légitársaság vezetői is részt vettek – közölte az Air France.

“Méltósággal és érzelemmel teljes szertartás volt, amelyen a családok kifejezhették gyászukat” – mondta Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár.

Az A330-as Airbus Rio de Janeiróból Párizsba tartott, amikor június 1-re virradó éjjel Recife partjaitól 1150 kilométernyire eltűnt. A katasztrófa 228 halálos áldozata összesen 32 ország állampolgára volt, közöttük négy magyarországi és egy szlovákiai magyar utas.

Az ökumenikus szertartást a Mirante do Leblon villanegyed egyik kilátóteraszánál tartották mintegy 500 hozzátartozó és több mint 100 Air France alkalmazott jelenlétében. Egy kristálysztélét lepleztek le, amelyre az áldozatokat jelképező, az óceán felett repülő 228 fecskét véstek. Az emlékezés végén a családok hajóra szálltak és virágot szórtak a tengerbe.

A brazil áldozatok hozzátartozói fekete gyászkarszalaggal jelentek meg, elégedetlenségüket kifejezve, amiért a francia vizsgálat szerintük nem átlátható. A családokat tömörítő szövetség levélben kért további tájékoztatást a kutatásról és az áldozatok családjainak a biztosítók által már kifizetett több mint 17 ezer eurós kárpótlásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik