Nagyvilág

H1N1: Globális oltóanyaghiány lehet

Globális oltóanyaghiányra figyelmeztetnek amerikai szakértők, akik szerint a H1N1 miatti hisztéria felhajtotta a keresletet a szezonális influenza ellen oltás iránt is, amivel a gyártók már nem tudják tartani a lépést.

Az oltóanyaghiány elkerülhetetlen volt, mivel a globális újinfluenza-járvány az influenza minden típusával kapcsolatban felhajtotta a keresletet az oltás iránt, a vakcinát gyártó cégek évi termelőképességét jóval meghaladó mértékben – írja a New York Times az országban kitört hisztéria kapcsán. A helyzet annyira akuttá vált, hogy a héten New Yorkban felhívást tettek közzé, melyben arra kérik a háziorvosokat, hogy a 65 év alatti egészséges felnőtteket ne oltsák be.

Telefonos közvélemény-kutatási adatok alapján eddig mintegy 85 millió amerikai oltatta be magát szezonális influenza elleni vakcinával, míg tavaly ilyenkor ez a szám 61 millió volt. Az oltóanyaggyártók ugyanakkor az idén is csak a tavalyihoz hasonló mennyiségű vakcinával készültek, 114 millió adaggal, ebből eddig 90 milliót szállítottak ki.

Novemberben újabb adag vakcina érkezése várható, de a kereslet messze túlszárnyalja a kínálatot – számol be Thomas Farley, a város egészségügyi biztosa.

A hiány annak köszönhető, hogy a gyártók a H1N1 elleni oltóanyagot mielőbb paicra akarták dobni, ezért csökkentették a szezonális influenza elleni vakcina gyártásának mennyiségét – írja a Fox News. Pánikra azonban semmi ok, egyelőre ugyanis leginkább a H1N1 influenzatörzs terjed, a szezonális influenzatörzs minimális mértékben fordul elő – idéz szakértőket a Fox News.

A New York Times által megkérdezett szakértők szerint a probléma hosszú évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a vakcinagyártók kezdték elhagyni az amerikai piacot. Az egyik ok, hogy az oltóanyagot, amely élő vírusokat is tartalmaz, sokkal nehezebb előállítani, mint a legtöbb gyógyszert és a készítményekből származó profit is alacsony. Ráadásul a fel nem használt influenza vakcinák szavatossága néhány hónapon belül lejár – írja a lap.

A gyártócégek visszacsábítása érdekében az állam nem sokat tett egészen 2001-ig, amikor az antraxtámadások kapcsán felmerült a bioterrorizmus veszélye. Két évvel később a H5N1, a madárinfluenza-járvány megjelenése keltett riadalmat, a vírus ugyanis az emberi megbetegedések 60 százalékában halálosnak bizonyult – mondta az Allergiás és Fertőző Megbegetedések Nemzeti Intézetének igazgatója.

Az általános hiány miatt a legoptimistább becslések szerint is csupán a szükséges H1N1 oltóanyag 10 százalékát tudják biztosítani a világ legszegényebb országainak a tél végéig. A szezonális influenzavírus oltóanyagának előállítása még hosszabb időt vesz igénybe, mivel három baktériumtörzsről van szó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik