Nagyvilág

Mit csinál az EU-biztos?

Andor Lászlót bár a kormány delegálja, döntéseinél nem a magyar, hanem az unió összes állampolgárának érdekét kell szem előtt tartania. A közgazdász a regionális biztosi posztra a legesélyesebb.

Az Európai Bizottság elnökét a tagországok vezetőiből álló Európai Tanács választja ki, az egy-egy szakterületért felelős biztosokat a tagállamok delegálják, az elnökkel egyetértésben. Mandátumuk öt évre szól. Az elnök határozza meg minden biztos feladatát. Kiszivárgott információk szerint hazánk a regionális ügyekért felelős biztosi posztra a legesélyesebb. A jelenlegi bizottságot a portugál José Manuel Durão Barroso vezeti, akit mandátumának lejárta után újabb ötéves ciklusra újraválasztottak.

Az unió tanácsától eltérően a bizottság tagjai függetlenek a tagállamoktól. Nem vehetik figyelembe az őket küldő ország kormányának utasításait, döntéshozatalkor az EU összes állampolgárának érdekeit kell képviselniük. Munkájukat 5-6 fős “kabinet” segíti.

Az EU bővítésével 2004. május 1-jén 15-ről 25-re növekedett a tagállamok száma, ezzel megváltozott a Bizottság összetétele is. Előtte 20 biztos volt, a 2004 májusát követő hónapokban a az új tagállamok 1-1 biztost küldtek, így összesen 30-an lettek. 2004. novembertől a Bizottság létszámát 25-re csökkentették, minden tagállam egy biztost jelölhet.

A Lisszaboni Szerződés életbelépésekor tovább csökken a Bizottság létszáma. Egyszerre a tagállamok kétharmada jelölhet biztost, így minden harmadik alkalommal kimarad a tagállamok egyharmada.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik