Nagyvilág

Angliában 80 ezer megbetegedés

Nyolcvanezer fölé emelkedett a H1N1 influenzavírus-törzs okozta új megbetegedések száma Angliában az elmúlt héten, a járvány terjedési sebessége azonban lelassult a korábbi időszakban tapasztalthoz képest - közölték csütörtökön a brit egészségügyi hatóságok.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) szokásos csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy a legutóbbi hét napon 84 ezer esetet észleltek Angliában az előző héten feljegyzett 78 ezer új fertőzés után.

Két héttel ezelőtt 53 ezer, három hete 23 ezer volt a heti új esetszám, vagyis a növekedés üteme az elmúlt egy hét során jelentősen lassult.

Skóciában valamelyest csökkent is az új megbetegedések száma, az előző heti 20 ezerről 17 ezerre.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos ugyanakkor közölte: még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a járvány tetőzött volna.

Hozzátette: az utóbbi időben erősen megugrott a kórházi kezelésre szoruló betegek – különösen az intenzív ellátást igénylők – száma, ami “aggodalomra ad okot”.

A H1N1 influenzatörzs Nagy-Britanniában – elsősorban Angliában – okozta eddig a legsúlyosabb járványt Európán belül: a nyár közepén volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel.
Becslések szerint Angliában eddig több mint 600 ezren kapták el a kórt; 99 beteg meghalt, zömmel olyanok, akiknek egyéb súlyos, krónikus egészségügyi problémáik is voltak.

Nagy-Britanniában a múlt hónap végén kezdődött a tömeges oltási kampány a H1N1 vírustörzs ellen. Az első menetben a “kockázati csoportokba” sorolt 14 millió személy kap oltást, mindenekelőtt a krónikus betegségekben szenvedők, illetve a gyermeket váró nők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik