Nagyvilág

Obama hálás Merkelnek

Barack Obama amerikai elnök kedden a washingtoni Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt, akinek megköszönte Németország afganisztáni katonai szerepvállalását.

Obama az amerikai-német viszonyt a transzatlanti kapcsolatok rendkívüli pillérének nevezte, Németország szerinte az Egyesült Államok kiemelkedően erős szövetségese.

Az amerikai elnök méltatta, hogy Merkel az első német kormányfő, aki a kongresszus két házának együttes ülésén beszélhet. Legutóbb Konrad Adenauer kancellár mondhatott beszédet 1957-ben az amerikai törvényhozásban, de csak a képviselőház előtt.

Obama a zárt ajtón mögött lezajlott találkozón köszönetet mondott a kancellárnak a német katonák afganisztáni áldozatvállalásáért. Merkelt megfontolt, energikus és erős jövőképpel rendelkező vezetőként jellemezte, külön méltatva a klímaváltozás ügyében játszott szerepét. Merkel kijelentette: a német nép soha nem felejti el azt a támogatást, amelyet az Egyesült Államok nyújtott Németországnak az újraegyesítéshez vezető folyamatban.

Megfigyelők szerint Obama és Merkel azon közös törekvését, hogy javítsanak az Egyesült Államok és az Európai Unió viszonyán, legalább két témakör nehezíti: Afganisztán és a globális felmelegedés. Merkel Washingtonban azt mondta, korábban és most is intenzív tárgyalásokat folytat ezekben a kérdésekben.

Obama azt várja el Németországtól és a többi NATO-szövetségestől, hogy erősítse afganisztáni katonai szerepvállalását, a háború azonban a németek körében és Európa más részein is meglehetősen népszerűtlen. A klímavédelem kérdésében Merkel új nemzetközi egyezmény megkötését szorgalmazza, amit Obama is támogat.

Sok amerikai republikánus és konzervatív demokrata politikus szerint azonban egy esetleges egyezménybe az olyan nagy légkörszennyező államokat is be kellene vonni, mint Kína és India, máskülönben az Egyesült Államok gazdasági versenyhátrányba kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik