Nagyvilág

A bosnyákok nem adják ki a háborús bűnöst

A szarajevói bíróság másodfokon is úgy döntött, hogy Bosznia-Hercegovina nem adja ki Horvátországnak az ott háborús bűnök miatt elítélt Branimir Glavas parlamenti képviselőt, mert boszniai állampolgársága nem kérdőjelezhető meg - közölték a helyi tájékoztatási eszközök hétfőn.

Az 1956-ban Horvátországban született szélsőjobboldali képviselőt május 8-án távollétében tíz év börtönre ítélte egy zágrábi bíróság szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnök miatt. A 2008 novembere óta bosznia-hercegovinai állampolgársággal is rendelkező Glavas azonban az ítélethirdetés elől a szomszédos országba menekült.

Az illetékes szarajevói bíróság már június végén, első fokon is a kiadatás megtagadása mellett döntött, és most ez a határozat nyert megerősítést. Arra, hogy Glavast mégis átadják Horvátországnak, az egyetlen lehetőség az lenne, ha mindkét országban módosítanák az ide vonatkozó törvényt.

A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, s a helyi média szerint “élet és halál ura” volt a Dráva-parti városban. Konkrétan azzal vádolták, hogy 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek. Ő volt az első magas rangú politikus, akit hivatalosan háborús bűnökkel vádoltak meg Horvátországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik