Nagyvilág

Páncélozott Mercedese mentette meg a csecsen klánvezért

Isza, a csecsenföldi Jamadajev-klán jelenlegi feje autóbalesetet szenvedett vasárnap Moszkvában, és nem tartja kizártnak, hogy merényletet próbáltak ellene elkövetni.

Jamadajev nem sérült meg, mivel Mercedes 600-S típusú autóját páncélozott karosszériával szerelték fel. A baleset okozója vélhetően egy Nissan Almera volt, amely kivágott a szembejövő sávba.

A négy Jamadajev-fivér az első csecsenföldi háborúban még az oroszok ellen harcolt, de később átállt. A legidősebb, Ruszlan az Egységes Oroszország párt csecsenföldi szervezetének vezetője volt, amíg tisztségét át nem adta Ramzan Kadirov elnöknek, majd a duma képviselője lett, de később e tisztsége is megszűnt.

Ruszlan kocsijára tavaly szeptemberben, fényes nappal tüzet nyitottak, alig néhány száz méterre az orosz kormány épületétől. Jamadajev tíznél is több lőtt sebet szenvedett, s a helyszínen meghalt, míg a vele lévő Szergej Kizjun tábornok, Csecsenföld volt katonai parancsnoka túlélte a kapott hét lövést. Idén szeptemberben az ügyben vádat emeltek egy Aszlanbek Dadajev nevű csecsenföldi lakos ellen, akit egy bankár és testőre meggyilkolásával is vádolnak.

Idén március végén Dubajban merényletet követtek el Szulim Jamadajev, Oroszország hőse ellen, aki bátyja meggyilkolása után oda költözött a közel-keleti országba. A dubaji hatóságok állítják, hogy Szulim Jamadajev életét vesztette, de a körülmények rejtélyesek, s rokonai lehetségesnek tartják, hogy él. Az ügyben Makszudzson Iszmatov tadzsikisztáni és Mahdi Lornia iráni állampolgárt gyanúsítják. Az utóbbi Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök lovásza s a merénylet időpontjában az elnök versenylovait vitte egy dubaji versenyre. Gyanú vetődött Adam Delimhanovra, Kadirov egyik legbelső emberére, a duma képviselőjére is.

Többször napvilágot látott feltételezések szerint a befolyásos Jamadajev-klánra megharagudott Kadirov, mert a vasárnap Moszkvában balesetet szenvedett Isza Jamadajev egyszer nem adta meg az elsőbbséget az elnök konvojának. A csecsenek közötti leszámolások egyébként sem ritkák Moszkvában. Ramzan Kadirov azonban a moszkvai vezetés feltétlen bizalmát élvezi, annyira, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő nemrég felkereste Csecsenföldet, hogy részt vegyen Kadirov elhunyt apja, az előző államfő születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik