Nagyvilág

Gorbacsov: a kapitalizmusnak is peresztrojka kell

A kapitalizmusnak is "peresztrojkára" van szüksége, mert a világ a kelet-európai rendszerváltások óta sem lett igazságosabb - írta szombaton Londonban megjelent cikkében Mihail Gorbacsov.

A Szovjetunió egykori vezetője, aki a berlini fal leomlásának huszadik évfordulója alkalmából írt visszatekintő elemzést a The Guardian című vezető baloldali brit napilapban, leszögezi: a múlt század politikusai, őt is beleértve, büszkék lehetnek arra, hogy sikerült elkerülni a termonukleáris háborút. A világ azonban sok millió ember számára ma sem biztonságosabb, mint akkor volt, megszámlálhatatlan új helyi konfliktus, etnikai és vallási háborúk szednek rengeteg áldozatot.

Gorbacsov szerint egyértelműen a politikusok új nemzedékének irracionális magatartására és felelőtlenségére vall, hogy számos országban a védelmi kiadások ma nagyobbak, mint a hidegháború éveiben, és megint az erős kéz taktikája a konfliktuskezelés bevett módszere.

Oroszország és a többi volt kommunista ország társadalmi problémái bizonyítják, hogy a központosított gazdaság és a bürokratikus tervrendszer elhibázott modelljének feladása önmagában nem elégséges, és nem garantálja sem az adott országok globális versenyképességét, sem a társadalmi igazságosság elvének tiszteletben tartását vagy a lakosság méltó életszínvonalának megteremtését – írta a volt szovjet vezető a brit lapban.

Mihail Gorbacsov szerint a XX. század ünneplésre érdemes vívmánya a totalitárius ideológiák bukása, különösen azoké, amelyek utópisztikus hiedelmekre épültek. Mindazonáltal gyorsan új ideológiák lépnek a régiek helyébe, keleten és nyugaton egyaránt. Ma már sokan elfelejtik azt is, hogy a berlini fal leomlása nem a globális változások oka volt, hanem jórészt azoknak a mély, össznépi reformmozgalmaknak a következménye, amelyek keleten, mindenekelőtt a Szovjetunióban kezdődtek – áll a cikkben.

Az elemzés szerint annak felismerése után, hogy a bolsevik kísérlet évtizedei történelmi zsákutcába vezették a szovjet társadalmat, erőteljes demokratikus reformimpulzus alakult ki a szovjet peresztrojka formájában, amelyet azután a többi kelet-európai ország is átvehetett.

Hamarosan azonban világossá vált annak kockázata is, hogy a nyugati kapitalizmus, amely – megszabadulván régi ellenségétől – vitathatatlan győztesnek és a globális haladás megtestesítőjének képzelte magát, szintén történelmi zsákutcába vezetheti a világot. A mostani globális gazdasági válság kellett a világra egyetlen lehetséges modellként ráerőltetett jelenlegi nyugati fejlődési út szervi hibáinak feltárásához.

A válság felfedte azt is, hogy nemcsak a bürokratikus szocializmus, hanem az ultraliberális kapitalizmus is alapvető demokratikus reformokra, peresztrojkára szorul – áll Mihail Gorbacsov írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik