Nagyvilág

Bush még mindig háborúzna

George Bush volt amerikai elnök szerint meg kell nyerni az afganisztáni tálibok ellen vívott háborút, hogy elkerüljék a "brutális zsarnokság" visszatérését a hatalomba az ázsiai országban.

Az indiai látogatáson tartózkodó Bush erről szombaton, egy újdelhi értekezleten beszélt. Hangsúlyozta, hogy a vallási fanatikus muzulmán tálibokra Afganisztán stabilitása, a térség és a világ békéje érdekében vereséget kell mérni.

“Amennyiben a tálibok, az al-Kaida (nemzetközi terrorista hálózat) és szélsőséges szövetségeseik Afganisztánban visszatérnek a hatalomba, úgy menedékre lelnek, az afgán népnek – és különösen a nőknek – pedig a brutális zsarnokság visszatérésének veszélyével kell szembenézniük” – hangoztatta a volt elnök.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorista támadásokat követően Bush amerikai csapatokat vezényelt Afganisztánba az al-Kaidának menedéket nyújtó tálib rendszer ellen, amely ennek hatására összeomlott. Bush azóta többször járt Afganisztánban, legutóbb tavaly decemberben, amikor támogatásáról biztosította Hamid Karzai államfőt, s arra figyelmeztetett, hogy a tálibok elleni küzdelem még sokáig elhúzódik.

Obama jelenleg az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok megerősítését fontolgatja, mert a tálib ellenállás az utóbbi két évben tetőfokára hágott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik