Nagyvilág

Lelőttek egy terroristavezért

Amerikai rendőrök szerdán tűzpárbajban lelőtték egy helyi radikális iszlamista csoport vezetőjét Detroit külvárosában - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője.

Az FBI ügynökei éppen őrizetbe akarták venni az 54 éves Luqman Ameen Abdullahot és tíz társát egy raktártelepen egyebek mellett illegális fegyvertartás címén, amikor a férfi tüzet nyitott rájuk, és a kialakult tűzpárbajban lelőtték.

A Christopher Thomas néven is ismert Abdullah az Ummah nevű afro-amerikai muszlim radikális csoport imámja volt. Az iszlám hitre áttért amerikaiakból álló szervezet elsődleges célja, hogy iszlám államot hozzon létre az Egyesült Államok területén.

A csoport hét tagját a hatóságok őrizetbe vették a tűzharc után, hárman még szökésben vannak. A hatóságok gyanúja szerint az Ummah tagjai lopott autókkal, fegyverekkel, szőrmével kereskedtek, hogy forrást szerezzenek céljuk megvalósításához, sőt épületeket is felgyújtottak azzal a céllal, hogy pénzt csikarjanak ki a biztosítóktól.

Az FBI közlése szerint Abdullah, akit évek óta megfigyeltek, rendszeresen szent háborúra szólított fel egy detroiti mecsetben tartott prédikációiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik