Nagyvilág

Kémkedésért ítélték el a követségi dolgozót

Négy év börtönbüntetésre ítélte egy iráni bíróság a teheráni brit nagykövetség egyik iráni alkalmazottját, akit a júniusi elnökválasztás után kirobbant tüntetések idején vettek őrizetbe. A vád kémkedés volt - írta csütörtöki számában a The Times című brit napilap.

David Miliband brit külügyminiszter közleményében “nagyon aggasztónak” nevezte a lap értesülését, és úgy vélte, “teljesen alaptalan” az ítélet.

Közölte, hogy be fogják kéretni a brit külügyminisztériumba Irán londoni nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek tőle. A brit külügyminiszter egyszersmind felszólított a fellebbviteli eljárás mihamarabbi lefolytatására, és “ennek a kegyetlen büntetésnek” a hatályon kívül helyezésére.

Az elítélt, bizonyos Hoszein Raszam a teheráni brit nagykövetség politikai elemzője. A The Times információi szerint ezen a héten született döntés az ügyében zárt ajtók mögött. Az ítéletet hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra.

A 44 éves Raszam volt az egyike annak a kilenc iráni követségi alkalmazottnak, akiket június végén vettek őrizetbe Teheránban azzal a gyanúval, hogy közreműködtek a két héttel korábbi, vitatott eredményű iráni elnökválasztás után kirobbant tüntetésekben. Időközben óvadék ellenében mindannyiukat feltételesen szabadon engedték. A The Times szerint Hoszein Raszam maga sem tudja, hogy most börtönbe kell vonulnia, vagy a hatóságok megvárják a jogerős ítéletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik