Nagyvilág

Berlusconi lekommunistázta a bírókat

Heves reagálást váltott ki az olasz bírói karból a kormányfő éles hangvételű támadása, amellyel felforgató szándékot vetett az igazságszolgáltatás munkatársainak a szemére, kommunistának minősítve a milánói ügyészeket és bírákat.

Egy kedd esti tv-műsornak telefonon nyilatkozva Silvio Berlusconi leszögezte: nem ő jelenti Itália “valódi anomáliáját, hanem Milánó kommunista ügyészei és bírái, akik politikai pályára lépése óta rendre támadásokat intéztek ellene, mert elhatározta, hogy kikezdi a kommunisták hatalmát”.

Ez volt az olasz miniszterelnök első reagálása a milánói bíróság végzésére, amellyel másodfokon négy és fél évi börtönre ítélte David Millst. A brit ügyvédet azért marasztalták el, mert 600 ezer dollár fejében egy perben elhallgatott Berlusconi médiacégére és üzleti praktikáira nézve terhelő részleteket. Az ügyben a kormányfőnek is meg kell majd jelennie a milánói bíróság előtt.

“Berlusconi minden alkalmat megragad arra, hogy rágalmazza az olasz igazságszolgáltatást. Az igazságügyi palotákról úgy beszél, mint holmi pártszékházakról, ahol politikailag aktív ügyészek és bírák járnak ki és be. Ez egyszerűen nevetséges” – hangoztatja a bírák szakmai szervezetének (ANM) csütörtöki sajtóközleménye.

A dokumentum rámutat: “Ha talárjaink vörösek, mint azt Berlusconi állítja, akkor azoknak az ügyészeknek és bíráknak a vérétől azok, akik a törvényesség és az alkotmányos értékek védelméért áldozták az életüket, mindenekelőtt Giovanni Falcone és Paolo Borselino (a maffia által meggyilkolt ügyészek). Az ügyészek és a bírák csak a törvénynek és az alkotmánynak tartoznak felelősséggel, és nem lehet őket megfélemlíteni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik