Nagyvilág

Az unió felpörgetné a klímavédelmet

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői aggódnak a káros éghajlatváltozás megállítására alkalmas döntés késlekedése miatt.

Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő kiemelte, hogy “alig néhány héttel az ENSZ koppenhágai klímakonferenciája előtt fontosabb, mint bármikor, hogy az EU vezető szerepet játsszon, és hozzájáruljon egy átfogó, ambiciózus megállapodáshoz”.

A miniszterelnök úgy ítélte meg, hogy számos kérdésben az unió máris erős tárgyalási pozícióval bír a decemberi tanácskozásra, számos részkérdés viszont még tisztázatlan. Kiújult a vita arról, hogyan osszák el a terheket a EU-tagállamok egymás között. Az unión belül továbbra is vannak olyan tagországok, amelyek kizárólag szennyezésarányosan osztanák el a terheket.

Mindenki annak arányában fizetne, amilyen arányban szennyezi a föld légkörét. Más országok szerint tisztán GDP-arányosan kellene a terheket vállalni, a jómódúbbak fizetnének többet. Külön csoportot képviselnek itt a közép- és kelet-európai EU-tagállamok (köztük Magyarország), amelyek azt szeretnék elérni, hogy a szennyezés csökkentésében elért eddigi eredményeiket és gazdasági teherbíró-képességüket kellő mértékben vennék figyelembe.

Az unió már korábban vállalta, hogy a jövő évtized végére 30 százalékkal csökkenti teljes szén-dioxid-kibocsátását, ha más nemzetközi szereplők is így tesznek. Koppenhágában ráadásul ennél is hosszabb távon kell már gondolkodni.

Az EU álláspontja tartalmazza azt a céljavaslatot is, hogy 2050-re a fejlett országok csoportja 80-95 százalékkal csökkentse a kibocsátást. “Nincs B tervünk Koppenhágára, mert nem rendelkezünk B bolygóval” – fogalmazott nemrégiben José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik