Nagyvilág

Az ENSZ-re támadtak Kabulban

Fegyveresek megtámadták szerdán kora reggel az afgán fővárosban az ENSZ egyik ottani vendégházát. Az ENSZ legkevesebb hat külföldi alkalmazottja meghalt.

Az automata fegyverekkel felszerelkezett, robbanóanyaggal bélelt mellényt viselő, rendőruniformisba bújt támadók befészkelték magukat az ENSZ-alkalmazottak szállásául szolgáló, Kabul központjában lévő, háromszintes épületbe, túszul ejtettek több külföldit, és több órán keresztül tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel.

A vendégházban tűz ütött ki; a támadók és a lángok elől menekülve többen kiugrottak a felső szintekről.
Három támadó felrobbantotta magát, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ennyien voltak-e. A hatóságok feltételezése szerint pakisztániak lehettek. A merényletben életét vesztette hat külföldi ENSZ-alkalmazott és három afgán is. A külföldiek egyike amerikai állampolgár, a többiek nemzetiségét nem közölték. További kilenc ENSZ-alkalmazott megsebesült.

A vendégház elleni támadással nagyjából egy időben rakétát lőttek ki az elnöki palotára és Kabul egyetlen ötcsillagos szállodájára, de egyik helyen sem sérült meg senki. A hotel több mint száz vendége az óvóhelyként is szolgáló pincében keresett menedéket.

A merényletekért a tálibok vállalták a felelősséget. A vallási fanatikusok szóvivőjeként rendszeresen jelentkező férfi – bizonyos Zabiulla Mudzsáhíd – három napja azt mondta, a mozgalom közleményben megfenyegetett mindenkit, aki közreműködik az afgán elnökválasztás november 7-ére kitűzött második fordulójának lebonyolításában. Azt mondta, a szerdai merénylet volt az első ilyen megtorló támadás a választás megszervezésében való részvétel miatt.

Hamid Karzai afgán elnök utasította a hadsereget és a rendőrséget, hogy erősítsék meg az összes nemzetközi intézmény őrizetét. Kai Eide, az afganisztáni ENSZ-misszió vezetője leszögezte, hogy a vendégház elleni támadás “nem rettenti el a világszervezetet attól, hogy folytassa tevékenységét Afganisztánban”.

Az elmúlt bő két hónapban ez volt a hatodik öngyilkos merénylet Kabulban, noha az afgán főváros az egyik legszigorúbban őrzött terület a közép-ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik