Nagyvilág

Összeállt a német koalíció

A liberális szabad demokraták után hétfőn a német konzervatív pártok is jóváhagyták a koalíciós megállapodást.

A Szabad Demokrata Párt (FDP) már előző nap áldását adta a kormányprogramot jelentő megállapodásra, amelyet egy nappal később külön-külön tartott rendkívüli kongresszusán a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is szentesített.

Szerdán teszik le az esküt

A pártelnökök késő este írják alá a dokumentumot, amely ezáltal hivatalosan elfogadottá válik. Angela Merkel kancellár és új kormánya szerdán teszi le az esküt a német parlament alsóházában, a Bundestagban.

A kancellár – aki egyben a CDU elnöke is – pártja rendkívüli kongresszusán közvetve az újdonsült koalíciós partnernek is üzent, és óvta a liberálisokat a radikális követelésektől. Így értékelték megfigyelők ugyanis Merkelnek azt a kijelentését, amellyel az ország gazdasági helyzetének súlyosságára figyelmeztetett.

Merkel figyelmeztette a liberálisokat

Beszédében a kancellár utalt arra, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok. Merkel szerint ez is bizonyítja, hogy a kormánykoalíció olyan törvényhozási időszak előtt áll, amely rendkívüli körültekintést követel. “Úgy tűnik azonban, hogy ennek szükségességével talán nincs mindenki tisztában” – fogalmazott Angela Merkel.

A kancellár a figyelmeztetést megfigyelők szerint a liberálisoknak címezte, akik a koalíciós tárgyalások során drasztikus adócsökkentési követelésekkel álltak elő. A kormányprogram végül kompromisszumosnak tartott célkitűzést fogalmazott meg, 2011-től éves szinten 24 milliárd eurót kitevő adócsökkentést szorgalmazva. A koalíciós pártok azonban emiatt is – szinte azonnal – rendkívül heves bírálatok középpontjába kerültek.

Gazdasági szakértők és az ellenzéki pártok egyaránt arra figyelmeztettek, hogy az ígért adócsökkentésekre nincs meg a fedezet. Azzal vádolták a kormányt, hogy nem vett tudomást a rekord méretű adósságokkal küszködő államháztartás szanálásának elsődleges szükségességéről.

A gazdasági növekedés a legfontosabb cél

Ennek ellenére a kancellár természetszerűen védelmébe vette a kormányprogramban foglaltakat. A gazdasági növekedést a legfontosabb célkitűzésnek nevezte, és annak a nézetnek adott hangot, hogy csakis takarékoskodással ez a növekedés nem biztosítható. Merkel igyekezett cáfolni, hogy a program túlzott neoliberális jegyeket viselne magán, mint ahogy azt a vádat is, hogy kormányát szociális ridegség jellemezné. Úgy értékelte, hogy a gazdasági növekedés támogatását sikerült összekapcsolni a szociális felelősséggel, illetve a szolidaritással.
Merkel közvetve vezető szerepet követelt a konzervatív pártoknak az új koalícióban. A CDU a CSU-val együtt igyekszik majd világosan meghatározni a politika fő irányait – jelentette ki a kancellár.

Németországban szeptember végén tartottak parlamenti választásokat, eredményük alapján konzervatív-liberális koalíció jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik