Nagyvilág

Elnapolással indult Karadzic pere

Megkezdődött a hágai Nemzetközi Törvényszéken a népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök büntetőpere, de azonnal el is napolták, mert a vádlott nem jelent meg a bíróság előtt.

A boszniai háború politikai főbűnösét kétrendbeli népirtással vádolják a 10 ezer ember életét kioltó szarajevói ostrom, valamint a 8 ezer srebrenicai muszlim kivégzését is magában foglaló hadművelet miatt, de gyilkosságok, kínzás, nemi erőszak, a lakosság elüldözése, kényszermunka is szerepel a vádpontok között.

Karadzic, aki állítása szerint még nem tudta áttanulmányozni vaskos ügyiratát, múlt héten már jelezte, hogy bojkottálja perének kezdetét.

A bírák úgy döntöttek, hogy az eljárás kedden folytatódik. Az elnöklő dél-koreai bíró, O Gon Kvon jelezte, hogy amennyiben Karadzic akkor sem jelenik meg, várhatóan kineveznek egy ügyvédet, aki képviselni lesz hivatott a vádlottat.

Karadzic hivatalosan maga látja el védelmét, bár a háttérben számos jogi tanácsadó segíti ebben. O Gon bíró felkérte a vádlottat, hogy a továbbiakban ne akadályozza a törvényszék munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik