Nagyvilág

Pénzbírságot kaphatnak a nem szlovákul hirdetők

Már idén pénzbírsággal sújthatják Szlovákiában azokat, akik nyilvános helyen megjelenő hirdetéseikben nem a nyelvtörvény által előírtaknak megfelelően járnak el - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint a bírságot a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) szabhatja ki a reklámtörvényre hivatkozva. A hatályos szabályok szerint először szlovákul kell leírni a reklám szövegét, aztán lehet más nyelven is, de a más nyelvű szöveg csak a szlovák fordítása lehet, és az “eredetinél” nem is írható nagyobb betűkkel.

A SOI nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a szlovákul úgymond nem kellő mértékben hirdetőket pénzbírságra ítéli, függetlenül attól, mit ígért a kulturális minisztérium két hónapja. A SOI azzal érvel, hogy ők függetlenek a minisztériumtól, a reklámokról szóló törvény alapján szabják ki a büntetéseket, a nyelvtörvény csak másodlagos ebben a kérdésben.

A lap kérdésére, nem kérte-e meg a kulturális tárca a felügyelőséget, hogy “nyelvi vétségek” miatt ne szabjon ki az év végéig pénzbírságot, a minisztérium és a SOI is nemmel válaszolt. A reklámok nyelvével kapcsolatban azért büntethet a felügyelet, mivel a nyelvtörvény őket nevezi meg a jogszabályt felügyelő szervként.

A nyelvtörvénynek az átmeneti rendelkezésekről szóló paragrafusa ugyanakkor az év végéig ad időt a vállalkozóknak és magánszemélyeknek a törvénytelen állapot megszüntetésére, felirataik kiegészítésére, a minisztérium szerint viszont ez a reklámokra nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik