Nagyvilág

Nincs túl jól a német exkancellár

Németország aggódik Helmut Kohl miatt. A volt kancellár egészségi állapotával kapcsolatban ismét felerősödtek a találgatások.

Pénteki sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy a német egység kancellárjának nevezett Kohl nem tud részt venni a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken, hiányozna a két évtizeddel ezelőtti események egyik főszereplője. A berlini Der Tagesspiegel című lap megfogalmazása szerint a jubileum Kohl nélkül szinte elképzelhetetlen.

Lassan épül fel

Az újság szerint mindez azért is rendkívül sajnálatos lenne, mert Kohl egykori “harcostársai”, köztük a 78 éves Mihail Gorbacsov volt szovjet és az idősebb, immár 85 esztendős George Bush akkori amerikai elnök egyaránt jelen lesz a berlini ünnepségeken. Sőt, már azok nyitányán is, amelyet október 31-én a hajdani Kelet-Berlinben lévő tágas rendezvényteremben, a Friedrichstadtpalastban rendeznek, és amelyen az eredeti tervek szerint beszédet mondana – Gorbacsov és Bush mellett – Helmut Kohl is.

A lap értesülése szerint a volt kancellár felépülése korábbi súlyos betegségéből lassan halad. A 79 éves Kohl az elmúlt év végén elesett ludwigshafeni otthonában, és olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy hosszú ideig kórházban ápolták. A német egység kancellárja idén áprilisban azonban már maga jelentette be, hogy mindenképp részt akar venni a fal leomlásával kapcsolatos évfordulós megemlékezéseken, és azóta a 20 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban több újságcikket is publikált. A hozzá közel állók szerint akaratereje páratlan, ennek ellenére még bizonytalan, hogy november 9-én ő is a nyilvánosság előtt ünnepelhet-e.

Obama nem ér rá

A november 9-i évforduló kapcsán Berlinben nagy ünnepségeket rendeznek. Angela Merkel kancellár meghívta az Európai Unió tagországai – köztük Magyarország – állam-, illetve kormányfőit is. Gorbacsov és idősebb Bush mellett jelen lesz az összes többi akkori főszereplő, köztük Hans-Dietrich Genscher volt külügyminiszter, vagy épp a lengyel Lech Walesa, az egykori Szolidaritás szakszervezet volt vezetője.

Meghívást kapott Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is. Ő azonban ázsiai körútja miatt nem lesz jelen Berlinben. Az amerikai kormányt Hillary Clinton külügyminiszter képviseli.
Részt vesz ugyanakkor az évfordulós ünnepségeken az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik