Nagyvilág

Kiírták a palesztin választást

A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke pénteken 2010. január 24-re írta ki az általános választásokat, amikor a Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) képviselői mellett a Hatóság elnökét is megválasztják.

A hírt Mahmúd Abbász elnök irodája közleményben jelentette be.
A választások kiírása az összes palesztinok lakta területre, vagyis Ciszjordániára, a Gázai övezetre és Jeruzsálemre egyaránt érvényes.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális szervezet elutasította az elnöki rendeletet “törvénytelennek és alkotmányellenesnek” minősítve azt.

A palesztin területeken legutóbb 2006 januárjában tartottak választásokat, és akkor a Hamász győzedelmeskedett az Abbász vezette mérsékeltnek tartott Fatah mozgalom fölött.

Abbászt 2005 januárjában választották meg elnöknek, és mandátumának az idei év elején kellett volna lejárnia, de időközben a Palesztin Hatóság egy olyan törvényerejű rendelkezést hozott, amelynek értelmében a törvényhozási és az elnökválasztásokat egyszerre tartják meg. Ennek nyomán Abbász megbízatásának az időtartama egy évvel meghosszabbodott. A Hamász ezt a rendelkezést is kifogásolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik