Nagyvilág

Globálisan is veszélyes az afgán ópiummonopólium

Az afgán ópiumkereskedelem az egész világot behálózza; ez messzemenő következményekkel járhat - állítja egy cikkében a BBC.

Afganisztán a világ ópiumforgalmának 92 százalékát bonyolítja, minden évben 3500 tonnányit szállítanak külföldre. Világszerte többen halnak meg tőle, mint az összes többi drogtól. 10 000 tonna felesleg van a piacon, de a szer akár 15 évig is eláll.

A termesztés legnagyobb része a tálibok uralta területeken történik. Mivel egy gramm heroin Kabulban 3 dollár, de Londonban, Milánóban és Moszkvában 100 dollárba kerül, évente 160 millió dollárral növekszik az akár terrorakciókra is fordítható pénz.

„Tökéletes vihar készülődik a térségben. Az afgán és pakisztáni határvidéken szabad kereskedés zajlik mindennel, ami illegális. Drogokkal, fegyverekkel, bombakészítéshez szükséges anyagokkal, emberekkel és bevándorlókkal” – mondja Antonio Maria Costa, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) vezetője. “Technikailag egyre összetettebb és kiterjedtebb hadigépezetre tesznek szert a drogkereskedelem által a tálibok” – tette hozzá.

A szállítást az afgán kormány nem felügyeli megfelelően, mert csak a drogok 2 százalékát foglalják le évente. Az UNODC segítséget kér a helyzet megoldásában, mert félő, hogy a jelenlegi bevétel lehetővé teszi a terrorizmus és a drogkereskedelem terjedését a következő években. A közel 12 ezer tonna ópiumtartalék elpusztítását sürgetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik