Nagyvilág

Országos razzia a cseh szélsőjobb ellen

Mintegy 28-30 jobboldali szélsőségest vett őrizetbe szerdán a cseh rendőrség - közölte az elektronikus média Prágában.

A rendőrség az országos akciót megerősítette, de eddig semmiféle részletet nem közölt. Az iDnes internetes hírportál szerint a rendőrség a Nemzeti Ellenállás és a Munkáspárt szélsőséges mozgalom, illetve párt híveinél tartott házkutatásokat Prágában, Hodonínban, Ceské Budejovicében és néhány más városban. Az őrizetbe vettek között van Patrik Vondrák, a Munkáspárt egyik prágai vezetője. Házkutatás volt a Munkáspárt ifjúsági szervezetének alelnöke, Matyás Szombati újságírónál is. Őt azonban nem vették őrizetbe.

Az illetőket tiltott szélsőséges ideológia népszerűsítésével vádolják. Egyebek között azzal, hogy az elmúlt hónapokban olyan koncerteket szerveztek, amelyeken betiltott neonáci zeneszámok hangzottak el, s a teremben náci jelképek voltak láthatóak. A közszolgálati rádió úgy tudja, legalább 11 ilyen koncert volt az elmúlt hónapokban Csehországban.

Tomás Vandas, a Munkáspárt elnöke nyilatkozatában azt állította, hogy a hatóságok szándékos provokációjáról van szó. Szerinte a rendőrség megpróbál valamiféle bizonyítékokat találni, hogy érveket adjon a politikusoknak a Munkáspárt betiltására irányuló szándékukhoz. A belügyminisztérium tavalyi beadványát a Munkáspárt betiltására a bíróság elutasította. Vandas tagadja, hogy pártjának bármiféle kapcsolata lenne a neonácikkal. “A letartóztatottakkal szolidárisak vagyunk, s követeljük szabadlábra helyezésüket” – áll a közleményben.

A Nemzeti Ellenállás több tucatnyi híve az esti órákban tüntetést tartott a kormány épülete előtt. A rendőrség a kabinet székhelye előtti teret lezárta, s a közelben megjelentek a kommandósok is.

Hasonlóan nagyszabású rendőrségi akcióra legutóbb júniusban került sor. Akkor a rendőrség a Nemzeti Ellenállás tíz tagját tartóztatta le, s tiltott neonáci eszmék és fajgyűlölet miatt mindegyikük ellen vádat emeltek. A letartóztatottakat egy brünni börtönben őrzik, bírósági tárgyalásuk még folyamatban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik