Nagyvilág

Romának lenni sehol sem jó

Hátrányos megkülönböztetéssel kell szembenézniük a magán- és a szociális lakhatás területén a romáknak az egész Európai Unióban - állítja kedden Brüsszelben kiadott jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége.

A dokumentumból az is kiderül: a romák 70 százaléka nem tud arról, hogy léteznek olyan jogszabályok, amelyek tiltják a lakhatás területén velük szemben megnyilvánuló diszkriminációt, 71 százalékuk úgy véli, hogy nem történne változás, ha jelentenék az esetet, 41 százalékuk pedig azt sem tudja, hogyan kell a diszkriminációt jelenteni.

Az uniós adatok szerint a magyar romák 21 százaléka érzi úgy, hogy lakhatás terén hátrányos megkülönböztetésben részesült. Emellett csupán 32 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy van olyan törvény, amely a lakásbérlés vagy -vásárlás esetén tiltja a hátrányos megkülönböztetést.

Az ügynökség sürgeti, hogy a tagállamok fordítsanak nagyobb figyelmet a lakókörnyezeti szegregáció és a rossz lakókörülmények problémakörére.

Romának lenni sehol sem jó 1

“A hatóságok gettókat hoznak létre, utána pedig panaszkodnak a problémák miatt; ha viszont a romák bérlakásért folyamodnak, az önkormányzat csak valamelyik gettóban kínál nekik lakást” – idézte a jelentés roma illetékesek nyilatkozatát.

Morten Kjaerum, az ügynökség elnöke szerint a jelentésből kiderül, hogy számos tagállami regionális és helyi hatóság vonakodik megfelelő politikát kidolgozni és végrehajtani a romák lakhatásával kapcsolatban.

A hatóságoknak gyorsan kell cselekedniük, mivel a rossz lakókörülmények és a lakókörnyezeti szegregáció negatív hatással van a romák oktatására, munkavállalására és egészségére is.”

Az ügynökség azt is ajánlotta, hogy az Európai Bizottság kapcsolja össze az uniós felzárkóztatási támogatások felhasználását az esélyegyenlőségi és deszegregációs tervek megvalósításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik