Nagyvilág

Óriási kölcsönt kap Szerbia Moszkvától

Oroszország egymilliárd dolláros hitelt ad Szerbiának, és támogatja a balkáni ország EU-integrációját - derült ki Dmitrij Medvegyev elnök egynapos Belgrádi látogatásán kedden.

Az orosz államfő a szerb főváros német megszállás alóli felszabadulásának 65. évfordulóján látogatott a szerb fővárosba – az első orosz elnökként azóta, hogy Szerbia (Jugoszlávia felbomlását követően) újból önálló ország lett.
Medvegyev és Boris Tadic szerb elnök megbeszéléseinek legfontosabb konkrét eredménye a hitelmegállapodás, amelyre Szerbiának nagy szüksége van ahhoz, hogy teljesíteni tudja a Nemzetközi Valutaalappal szemben, a tőle várt segély érdekében vállalt kötelezettségeit.

Ugyancsak a szerb gazdaságot erősíti az a megállapodás, amely a Szerbián áthaladó Déli Áramlat gázvezeték, s egy udvarnoki (Banatski Dvor) gáztározó létrehozását és üzemeltetését végző közös orosz-szerb vállalat létrehozásáról szól. Az orosz elnök látogatása kapcsán még hat – a kultúrától a rendkívüli helyzetekre való reagálásig széles területet átfogó – együttműködési egyezményt írtak alá a két ország képviselői.

Politikai kérdésekről tárgyalva Boris Tadic és Dmitrij Medvegyev nyugtázta, hogy Oroszország továbbra is támogatja Szerbiát Koszovó kérdésében. Hogy ez konkrétan mit jelent, arról az orosz államfő a látogatását megelőzően egy szerb újságíróknak adott interjúban nyilatkozott, kijelentve: tévednek azok, akik azt hiszik, hogy Koszovó függetlenségének kérdése lezárult. Moszkva továbbra is együttműködik Belgráddal Szerbia területi épségének, szuverenitásának védelmében, s fenntartja az eddigi, jól bevált mechanizmust, amely szerint Belgrád kezdeményezésekkel áll elő, s ehhez orosz részről támogatást kap.

A Boris Tadiccsal kedden folytatott tárgyalás után újságíróknak nyilatkozva az orosz elnök ehhez még hozzáfűzte: Moszkva Szerbia más törekvéseit is támogatja, például az európai integrációhoz való közeledés szándékát. Dmitrij Medvegyev és Boris Tadic a tárgyalás után megkoszorúzta a Belgrád felszabadítása során elesett orosz katonák emlékművét. Az orosz elnök még találkozik a szerb ortodox egyház vezetőivel, részt vesz a szerb főváros felszabadításának évfordulós ünnepségén, s az esti órákban hagyja el Belgrádot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik