Nagyvilág

Izrael a vádlottak padjára kerülhet

Az izraeli kormány bizottságot állít fel a Goldstone-jelentés esetleges nemzetközi jogi következményeinek kezelésére és a nemzetközi háborús jog módosításának érdekében.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezetésével a hét legfontosabb kormánytagot tömörítő biztonsági kabinet kedden tanácskozott a Goldstone-jelentésről, amely kimondta, hogy az év eleji gázai offenzíva során az izraeli hadsereg és palesztin fegyveres csoportok egyaránt követtek el háborús bűnöket. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által múlt pénteken elfogadott jelentés azt ajánlotta, hogy az ügy kerüljön a Biztonsági Tanács elé és ennek esetleges következményeként a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, ha a felek nem folytatnak le hiteles belső vizsgálatot hat hónapon belül.

Az izraeli biztonsági kabinet ülésén Ehud Barak védelmi miniszter nem is engedte napirendre venni a független vizsgálóbizottság felállításának kérdését, mondván, hogy az izraeli hadsereg bárki másnál jobban át tudja tekinteni saját tevékenységét. Netanjahu hosszú csatát ígért a Richard Goldstone vezette ENSZ-bizottság megállapításainak “delegitimálására”, és a legfontosabb feladatnak nevezte a demokratikus világ közvéleményének meggyőzését.

Mindkét politikus azzal érvelt, hogy a jelentés egyoldalú, és aláássa Izrael önvédelemhez való jogát. Bár egyre erősebb nemzetközi nyomás nehezedik a zsidó államra egy független vizsgálóbizottság felállításáért, Barak és Netanjahu is elegendőnek nevezte a hadsereg belső nyomozásait. A belső ellenőrzések eddig minden alkalommal felmentették a hadsereget a módszeres törvénysértés vádja alól.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a biztonsági kabinet utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy hozzon létre bizottságot, amelynek az Izrael állam vagy izraeli állampolgárok elleni külföldi jogi eljárások eshetőségével kell foglalkoznia. Netanjahu felkérte az illetékes kormányzati szerveket, hogy tegyenek javaslatokat a nemzetközi háborús jog oly módon történő megváltoztatására, amely figyelembe veszi a világméretűvé szélesedett terrorizmus terjedését.
Az izraeli vezetők félnek attól, hogy a Biztonsági Tanács jóváhagyja a Goldstone-jelentést, aminek következtében a gázai offenzíva során elkövetett háborús bűnök ügye a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kerül. Ez esetben az ICC eljárást indíthatna az izraeli hadsereg magas rangú parancsnokai vagy izraeli vezető politikusok ellen.

Névtelenül nyilatkozó tisztviselők közlése szerint az izraeli biztonsági kabinet kedden döntött arról is, hogy különleges lobbicsoportot állít fel. A cél az, hogy az Egyesült Államokat arra buzdítsák, alkalmazza vétójogát, ha a Goldstone-jelentés a Biztonsági Tanács elé kerül. Washington hűvösen fogadta a jelentést (az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában például múlt pénteken ellene szavazott), s minden valószínűség szerint megvétózna egy, Izraelt a vádlottak padjára kényszerítő BT-határozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik