Nagyvilág

Fordulat a német oltóanyagbotrányban

A német orvosi kamara arra szólította fel a kormányt, hogy a maga számára biztosított, ártalmatlanabbnak vélt Celvapan oltóanyagot bocsássa a terhes nők és a gyermekek rendelkezésére, és ehelyett a lakosságnak szánt Pandemrix szérumot használja. Az egészségügyi minisztérium visszautasította a követelést.

Ulrich Montgomery, a kamara elnökhelyettese keddi nyilatkozatában elsősorban a kormány tájékoztatáspolitikáját ostorozta, és ezzel kapcsolatban kommunikációs csődről beszélt. “Teljes mértékben aláássa az oltóanyaggal szembeni bizalmat, ha a kormány saját magának más vakcinát rendel, mint amilyent a lakosságnak ajánl” – hangsúlyozta Montgomery, úgy vélve, hogy ezek után még kevesebben oltatják be magukat. Ezzel arra a hatóságok által hivatalosan is megerősített információra utalt, amely szerint a kormány minisztereit, a parlament képviselőit, a szövetségi hivatalok alkalmazottait és a Bundeswehr katonáit a kevesebb mellékhatással járó Celvapan szérummal oltják be, míg a lakosság számára a kockázatosabbnak vélt Pandemrix vakcinát bocsátják rendelkezésre.

A szervezet nevében sürgette, hogy a Celvapannal a terhes nőket és a gyermekeket oltsák be, a kormányzati, valamint a parlamenti politikusok, továbbá a köztisztviselők esetében pedig a Pandemrix vakcinát használják. “A bizalom csakis így állítható helyre” – érvelt az alelnök.

Az egészségügyi minisztérium ezt azonban sajátos indoklással nyomban visszautasította. A minisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy a Celvapannak is vannak mellékhatásai. Azzal vádolta az orvosi kamarát, hogy elbizonytalanítja a lakosságot.
A kamara alelnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet: a Pandemrix oltóanyagot egy, a szérum hatását fokozó adalékanyag miatt semmiképp nem ajánlják terhes nőknek és gyermekeknek. Szakértők szerint elsősorban ez az “erősítő” felelős a különböző mellékhatásokért, köztük a rossz közérzetért, a fej és a végtagok fájdalmáért, valamint a bőrallergiáért. A Celvapan ezt az adalékanyagot nem tartalmazza.

Az orvosi társadalom nevében Montgomery túlzottnak nevezte az új típusú influenzával kapcsolatos kampányt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az oltás nem “abszolút szükséges”. Utalt arra, hogy az új típusú influenza eddig kevésbé veszélyesnek bizonyult, mint a hagyományos vagy akár a madárinfluenza.. Ezen kívül arra is utalt: a H1N1-vírus elleni oltás – csakúgy, mint az összes többi – nem biztosít teljes védelmet.

Az oltóanyaggal kapcsolatban kialakult botrány nyomán Angela Merkel kancellár példáját követve több magas rangú politikus jelentette be, hogy lemond a Celvapanról, és magát a lakosságnak biztosított Pandemrix szérummal oltatja be. Mások pedig úgy foglaltak állást, hogy az oltást egyáltalán nem veszik igénybe.

A sajtó arról számolt be: a hatóságok az ártalmatlanabbnak vélt és a hivatalos személyeknek szánt oltóanyagból jóval többet rendeltek, mint amennyiről a korábbi hírek szóltak. A Financial Times Deutschland szerint a belügyminisztérium legkevesebb 360 ezer dózis beszerzése mellett döntött. A minisztérium szóvivője előző nap még csak 200 ezer adagról beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik