Nagyvilág

Dzurinda beszólt Orbánnak

Mikuláš Dzurinda szerint Orbán Viktornak is köze van ahhoz, hogy a két ország között rossz a viszony. Szlovákia volt miniszterelnöke, aki most a legnagyobb ellenzéki pártot vezeti, ostoba álomnak nevezte az autonómiával kapcsolatos törekvéseket. A Fidesz elnöke ugyanakkor a ma megjelent Új Szónak arról beszélt, hogy ami jár egy katalánnak Spanyolországban vagy egy svédnek Finnországban, az jár a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyaroknak is.

Dzurinda, aki 1998 és 2006 között vezette a szlovák kormányt, hétfőn arról beszélt, hogy nincs értelme autonómiában gondolkodni. Az SDKÚ elnöke szerint mindenki, aki területi autonómiáról álmodik Szlovákiában, az egyszer felébred ostoba és nevetséges álmából.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt elnöke úgy vélte, hogy az első és második világháború után megállapított határok megváltoztathatatlanok, és nincs ember, aki ezt kétségbe vonná. Erről azonban szerinte Orbán Viktor és Duray Miklós is beszél néha.

Ami jár, az jár

Közben a Fidesz elnöke a pozsonyi Új Szó keddi számában üzente meg, hogy mindenképpen meg akarja őrizni kormányra jutása esetén a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, és nem hagyja magára a felvidéki magyarságot sem.

A szlovák-magyar viszony kapcsán elmondta, hogy “az autonómia fontos európai érték, amely nem tűri kettős mérce alkalmazását: ami jár egy katalánnak Spanyolországban vagy egy svédnek Finnországban, az jár a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyaroknak is”.

Szerinte “a magyar közösség az elmúlt években nem kapta meg azt a tiszteletet a szlovák kormánytól és hatóságoktól, amely feltétlenül szükséges a kiegyensúlyozott kapcsolatok szempontjából, ezért ezen a területen is sürgősen változásokra van szükség”.

Arról, hogy Szlovákiában, a szlovákok körében rossz véleménnyel is vannak Orbán Viktorról, a Fidesz elnöke elmondta: igazságtalannak és méltánytalannak tartja, ha el akarják tagadni azokat a Szlovákia szempontjából is fontos eredményeket, amelyeket kormányfőként ért el.

“Közösen építettünk hidat, jó viszonyt ápoltam a miniszterelnökükkel, együtt mentünk be az Európai Unióba, támogattuk egymás tagságát” – nyilatkozott Orbán Viktor az Új Szónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik