Nagyvilág

Újraszervzné pártját Tőkés

November elejéig újra akarja alakítani területi szervezeteit a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), hogy hatékonyabban tudja képviselni a székelyföldi autonómia ügyét.

“2003-ban a frissen megalakult EMNT és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) munkája révén az autonómia ügye felkerült a politikai közbeszéd napirendjére, ehhez egy erős országos testület munkája akkor elegendőnek bizonyult” – idézi pénteki számában Toró T. Tibort, az EMNT ügyvezető alelnökét a Krónika című kolozsvári napilap. Toró szerint “az elmúlt időszakban azonban bebizonyosodott, hogy nem elegendő országos ügyként kezelni, emberközelibbé kell tenni az autonómia ügyét a regionális képviselet megerősítése révén”.

Toró T. Tibor tájékoztatása szerint a területei szervezetek megújítását célzó ülésekre mindazokat várja az EMNT, “akik pártállástól függetlenül fontosnak tartják az erdélyi magyarság megmaradását szavatoló belső önrendelkezési jog gyakorlását, hogy cselekvő részvevői legyenek az EMNT települési és regionális szerveződéseinek megerősítésében”.

Az ügyvezető alelnök ugyanakkor elmondta, a területi szervezetek újraalakítását az is indokolja, hogy az SZNT – azt követően, hogy az európai parlamenti (EP) választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az EMNT közös listaállításban egyezett meg – bejelentette, hogy kilép a magyar tanácsból, és önálló szervezetként kíván működni.

Az SZNT kiválásával az EMNT elveszítette küldötteinek felét, így nyilván a regionális és területi szervezetek újraszervezése is időszerűvé vált – magyarázta Toró. Az EMNT regionális és területi szervezeteinek újraalakítását a szervezet elnöki kabinetje novemberig kell hogy lebonyolítsa, majd november 7-én, Kolozsváron plenáris ülést hívnak össze, amelynek keretében elfogadják az EMNT új szervezeti felépítését és szabályzatát. A plenáris ülésen ugyanakkor az EMNT küldöttei új vezetőséget is választanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik