Nagyvilág

A kisebbségekről is beszélt a román és a szlovák elnök

A nemzeti kisebbségekről, kétoldalú együttműködésről, a gazdasági válságról tárgyalt egyebek között Bukarestben Traian Basescu román és Ivan Gasparovic szlovák államfő.

Gasparovic pénteken kezdődött romániai látogatása alkalmából először Basescuval folytatott megbeszéléseket. Ezt követően elmondta, hogy a tanácskozás során részletesen beszéltek a nemzeti kisebbségek kérdéséről is, de sem ő, sem Basescu nem közölt részleteket erről.

A szlovák államfő a tervek szerint ellátogat Arad és Bihar megyébe, és részt vesz az ott élő romániai szlovák kisebbség több kulturális rendezvényén, valamint találkozik Nagyszalontán a helyi szlovák tiszteletbeli konzullal.

Gasparovcic szerint a gazdasági válság ellenére a román és a szlovák gazdaság kész arra, hogy beruházásokat eszközöljenek egymás országaiban, de közös beruházásokra is van lehetőség.
Basescu kijelentette, hogy a mostani találkozó erősíti a két ország “kiváló politikai és gazdasági kapcsolatait”, és megköszönte a szlovák államfőnek, hogy gondozzák a Szlovákia területén elesett román katonák sírjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik