Nagyvilág

Kína a túltermelés ellen is harcol

Kína be kívánja állítani hat iparágának termelési kapacitását, mivel azok egyértelműen túlzottak - jelentette be a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság ipari osztályának vezetője egy csütörtöki internetes online interjú alkalmával.

A hat érintett szektorba beletartozik az acélipar, a cement, a síküveg gyártás, a szénbázisú vegyipar, a polikristályos szilícium és egyes szélenergia-ipari berendezések gyártása. Csen Pin (Chen Bin) ugyancsak figyelmeztetett az elektrolízissel nyert alumínium, a hajógyártás és a szójaolaj előállítás területén meglévő túltermelés veszélyeire.

A szakember külön is hangsúlyozta, hogy harcolni fognak az acéliparban tapasztalható túlzott kapacitások csökkentéséért és iránymutatást fognak nyújtani olyan új iparágak esetében, mint például a szélenergia-ipar, hogy megelőzzék az alacsony minőségű gépek, berendezések sorozatgyártását.

Kína már kezdeti eredményeket ért el a globális gazdasági válság elleni küzdelemben, de a gazdasági felépülés folyamatának alapjai még nem stabilak, s a túltermelés sok helyütt csődhöz vezethet, ami növelheti a munkanélküliséget és a rossz, vagyis nem visszafizetett hitelek összegét – állapította meg a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság ipari osztályának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik