Nagyvilág

A Hamász is megbékélne

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom október 25-én aláírja a palesztinok közötti megbékélésről szóló, Egyiptom közvetítésével kidolgozott megállapodást - közölte egy palesztin illetékes.

Mahmúd az-Zaharnak a Libération című francia lapban pénteken megjelent nyilatkozata szerint a Hamász beleegyezését adta abba, hogy október 25-én aláírja a megállapodást Kairóban.
“Aláírni egy megegyezésről szóló dokumentumot nem nehéz. A valódi megbékéléshez viszont megfelelő légkör kell. És ez most nem az a pillanat” – mondta Zahar, s hozzátette: a Hamász még mindig azon az állásponton van, hogy a Mahmúd Abbász elnök vezette rivális Fatah mozgalom “részt vett a palesztin nép elleni agresszióban”.

Zahar leszögezte, hogy nincs szó halogatásról, holott röviddel korábban egy egyiptomi illetékes még azt közölte, hogy Kairó meghatározatlan időre elhalasztotta a palesztin frakciók közötti szerződés aláírását, amit eredetileg október 25-re terveztek. Az Egyiptom által tető alá hozott kompromisszum értelmében a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamásznak és a Ciszjordániát ellenőrző Fatahnak október 15-ig külön-külön jóvá kellett hagynia az egyezményt.

A Fatah csütörtökön átadta Kairónak a vezetői által ellenjegyzett egyezményt, a Hamász még időt kért.

A palesztin szervezetek közötti szakadás 2007-re nyúlik vissza, amikor a Hamász véres összecsapások árán kiűzte a Palesztin Hatósághoz hű Fatahot az Izrael által két évvel korábban kiürített Gázai övezetből. A Hamász és a Fatah ádáz hatalmi vetélkedése megfigyelők szerint a 2010 januárjára tervezett palesztin választások megtartását fenyegeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik