Nagyvilág

Beengedik a guantánamóiakat Amerikába

Engedélyezte az amerikai törvényhozás alsóháza a belbiztonsági minisztérium költségvetésének elfogadása keretében, hogy a guantánamói börtöntáborban fogva tartott terroristagyanús őrizeteseket az Egyesült Államokban bíróság elé állítsák.

A döntés elhárít egy akadályt Barack Obama demokrata párti amerikai elnök azon törekvése elől, hogy felszámolja a külföldi bírálatok célpontjává vált tábort. Az engedélyt még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, s Obama aláírásával emelkedhet törvényerőre.

A washingtoni képviselőház a helyi idő szerint csütörtökön tartott szavazáson 307 támogató és 114 ellenszavazattal hagyta jóvá a tárca 42,8 milliárd dolláros büdzséjét.

A költségvetésben kikötötték, hogy a belbiztonsági minisztérium nem szállíthatja az Egyesült Államokba a jelenlegi guantánamói foglyokat, kivéve, ha bíróság elé állítják őket. Erre csak azután kerülhet sor, hogy a törvényhozás elfogadta az ezzel kapcsolatos kockázatok kezelésére vonatkozó részletes tervet.

Barack Obama januári hivatalba lépése után egy nappal rendelte el a Kuba szigetén fekvő guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton kialakított börtöntábor egy éven belüli bezárását, amely azonban számos jogi, politikai és diplomáciai akadályba ütközik. Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások után kialakított táborban jelenleg mintegy 220 embert őriznek, egy részüket bíróság elé állítják, a többit szabadon engedhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik