Nagyvilág

Sarkozy örökbe fogadná a szocialistákat

Örökbefogadási kérelmet nyújtott be szerdán a francia Fiatal Szocialisták Mozgalma (MJS) Nicolas Sarkozynek, tiltakozásul az államfő középső, 23 éves fiának a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) vezetői posztjára való várható kinevezése ellen.

Az “első főállású munkahely megszerzése” érdekében az MJS tagjai kérelmüket táblákra ragasztva vonultak az elnöki hivatal elé, majd honlapjukra is feltöltötték az általuk megfogalmazott nyomtatványt, arra kérve minden fiatalt: töltse ki és küldje el azt az elnöknek.

“Így akarunk a nehéz helyzetben lévő fiatalokon segíteni, mert láthatóan sokkal könnyebb állást találni, ha az embert Sarkozynek hívják” – ironizált Thomas Le Goff, a szervezet nevében. Hozzátette: “Itt az idő, hogy Nicolas Sarkozy megértse, hogy köztársasági elnöki szerepkörében a népet és nem a családját kell szolgálnia”.

Miközben a Jean Sarkozy visszalépését követelő petíciót szerdáig már több, mint 50 ezren írták alá, a francia internetes portálokat az elmúlt napokban elárasztották az elnök fiának villámkarrierjével kapcsolatos humoros vagy felháborodott kommentárok. Az ellenzékhez hasonlóan a sajtó is nepotizmussal és hatalmi visszaéléssel vádolja az államfőt, a kormánypárti képviselők viszont elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy az EPAD elnökét Hauts-de-Seine megye választott politikusai jelölik maguk közül, és nem a kormány nevezi ki. A közgyűlés kormánypárti tagjai pedig egyhangúlag Jean Sarkozyt támogatják.

Az Európa legnagyobb üzleti negyedét irányító közhivatal élére december 4-én választ új elnököt a megye közgyűlése, amelynek kormánypárti frakcióját egy éve az államfő másodéves joghallgató fia irányítja.

A Le Monde című napilap értesülése szerint Jean Sarkozy az EPAD vezetői székét valójában ugródeszkának szánja a jövő tavasszal megalakuló új közhivatal élére, amely a La Défense negyed 800 hektáros területen történő kibővítésével foglalkozik majd. Onnan pedig 2011-ben a megyei tanács elnöki székébe szeretne átülni, amelyet köztársasági elnökké választásáig Nicolas Sarkozy foglalt el. Jelenleg a megyét és az EPAD-ot is Patrick Devedjian gazdaságélénkítési miniszter vezeti, aki hiába várta a kormányrendeletet, amely engedélyezte volna, hogy a 65 éves korhatárt elérve is posztján maradhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik