Nagyvilág

Göncz: Horvátország 2012-ben csatlakozhat

Üdvözölte a Nyugat-Balkán országainak európai perspektíváját megerősítő bizottsági javaslatokat szerdán Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő lát esélyt arra, hogy a ratifikációs folyamat jövő évre tervezett lezárása után, Horvátország 2012-ben az Európai Unió tagjává váljon.

“Az Európai Unió és Horvátország között folyó csatlakozási tárgyalások jövő évi lezárása, amit az Európai Bizottság friss jelentésében valószínűsít, azt jelenti, hogy déli szomszédunk 2012-ben az integráció teljes jogú tagjává válhat” – fejtette ki Göncz Kinga az uniós végrehajtó testület szerdán közzétett bővítési jelentéseit kommentálva.

A szocialista képviselő üdvözölte, hogy a Bizottság felkészültnek ítélte Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, és megerősítette: Macedónia, Montenegró és Szerbia polgárai – köztük a vajdasági magyarok – számára a jövő év elejétől megnyílik a vízummentes utazás lehetősége az EU területén. Göncz Kinga ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kedvezményt ki kell terjeszteni Albánia, valamint Bosznia-Hercegovina polgáraira is, elkerülendő az etnikai feszültségek fölerősödését a régióban.

“A csatlakozási folyamat, a taggá válás lehetősége hozzájárul a stabilitáshoz és a biztonsághoz ebben a Magyarország számára fontos térségben. A közeledés előnyeiből részesülnek a határon túli magyarok, ami szintén nagy jelentőségű a számunkra” – vélekedett Göncz Kinga, hozzátéve: a tagországoknak minél előbb meg kell állapodniuk arról, hogy végrehajtják a Szerbiával fenntartott kapcsolatokat szabályozó ideiglenes megállapodást, ahogyan azt jelentésében a Bizottság javasolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik