Külföld

Leváltaná a dollárt Oroszország és Kína

admin
admin

2009. 10. 13. 10:54

A világ több vezető országa titkos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy az egymás közötti kereskedelemben a dollár helyett más fizetőeszközt vezessenek be – idézi a globusz.net az Independent információit.

Több arab állam, Kína, Oroszország, Franciaország, Japán és Brazília folytat titkos tárgyalásokat arról, hogy az egymás közötti kereskedelemben – főként az olajügyletekben – a továbbiakban ne a dollár legyen a fizetőeszköz – írja a londoni Independent című lap saját információira hivatkozva.

A tervek szerint a jövőben a dollár helyett a japán jen, a kínai jüan, az euró, az arany és az arab országok által bevezetni tervezett új deviza szolgálna fizetőeszközként az említett országok közötti kereskedelemben. A lépés segítene az árfolyamkockázatok csökkentésében, és a dollár – valamint vele együtt az Egyesült Államok – egyeduralmának visszaszorításában.

Az Independent úgy tudja, az említett országok pénzügyminiszterei és a jegybankelnökei titkos tárgyalásokon egyeztettek a dollár leváltásának részleteiről. Egyes hírek szerint Indiát is érdekli az alternatív elszámolás lehetősége. A napilap szerint az Egyesült Államok minden bizonnyal igyekszik majd megakadályozni a megállapodást.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.