Nagyvilág

Közösen szerelne le Clinton és Medvegyev

Az atomarzenál leszerelése is témája lesz a keddi orosz-amerikai külügyminiszteri találkozónak. Asztalra kerül még az emberi jogok kérdése, és Hillary Clinton az iráni szankciókban való részvételre is igyekszik rávenni Medvegyev elnököt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden Moszkvába érkezett, hogy Medvegyev orosz elnökkel folytasson megbeszéléseket. A tárgyalásokon a legnagyobb hangsúlyt az iráni nukleáris törekvések elleni szankciók kapják – írja a CNN. Az Egyesült Államok igyekszik elérni, hogy az oroszok is elhagyják eddigi semleges pozíciójukat és aktívan részt vegyenek a szankciópolitikában.

Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában enyhülés tapasztalható Obama elnök hivatalba lépése óta. A Bush-adminisztráció határozott, az orosz érdekeket sokszor figyelmen kívül hagyó felfogását követően az amerikai külpolitikában jelentős fordulat következett be az orosz kapcsolatok terén – írja az Al Jazeera. Lekerült az asztalról a Bush idején keletkezett kelet-európai rakétapajzs terve, helyette valószínűleg egy tengeri rakétavédelmi rendszer épül majd. Ennek részleteiről az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov további részletes felvilágosítást kért amerikai kollégájától.

Az amerikai diplomácia elérni látszik céljait, mert nem sokkal azután, hogy Washington lemondott a rakétapajzsról, Medvegyev elnök „elkerülhetetlennek” nevezte az Irán ellen kilátásba helyezett új szankciókat, ha a perzsa állam „nem tartja be kötelezettségeit”.

Előtérbe kerülhet a keddi tárgyaláson az 1991-ben létrejött Stratégiai Fegyvereket Korlátozó Egyezmény (START) újratárgyalása, és egy új egyezmény tető alá hozása, mivel a jelenlegi december 5-én lejár. A két legnagyobb atomfegyverkészlettel rendelkező nagyhatalom leszerelési tárgyalásainak hatása persze kétséges a többi állam fegyverkezési motivációira, de mindenképpen fontos és iránymutató folyamat.

Az egyezmény újratárgyalása mentén szóba kerül a megbeszéléseken Észak-Korea is, ahol hétfőn egy újabb rövidtávú rakétatesztet végeztek, és dél-koreai források szerint a tesztek kedden is folytatódnak. Az Egyesült Államok igyekszik Moszkvát minden fronton mozgósítani a közös ügy, a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása érdekében.

Clinton az orosz vezetők mellett találkozik orosz jogvédő csoportokkal, részt vesz az oroszok által legjobban kedvelt amerikai költő, Walt Withman szobrának avatásán, valamint találkozik a Moszkvai Állami Egyetem hallgatóival is.

Az Egyesült Államok ugyanakkor több vasat tart a tűzben. Joe Biden alelnök október végén Kelet-Európába utazik és ellátogat Lengyelországba, Csehországba és Romániába. Az elsőrangú cél megnyugtatni Lengyelországot, a rakétapajzs egyik legnagyobb támogatóját, és beruházásokkal, kedvezményekkel kárpótolni. Romániában a szoros román-amerikai katonai együttműködés továbbfejlesztéséről fog tárgyalni az alelnök. Csehországban az ellazult szövetségesi szálak szorosabbra fűzése lesz Biden feladata.

Oroszország számára egyelőre szimpatikusnak tűnik az Obama-adminisztráció által képviselt külpolitikai irányvonal. Az orosz-amerikai kapcsolatok terén gyakorolt új kurzust megfontolt, felelősségteljes megközelítésnek nevezte az orosz diplomácia. Ennek ellenére még sok vitás kérdés árnyékolja be a két nagyhatalom viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik