Nagyvilág

Ausztria nem enged Klausnak

Ausztria elutasítja, hogy bármilyen változtatást hajtsanak végre a Lisszaboni Szerződésen - közölte az osztrák külügyminiszter Václav Klaus cseh elnök ezzel kapcsolatos követelésére utalva.

A szerződést már nem lehet módosítani; 27 állam elfogadta – hangoztatta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. Bármilyen változtatáshoz – akár csak egy “vesszőéhez” – minden EU-tagállamnak hozzá kell járulnia – hangsúlyozta.

Klaus a soros EU-elnök Svédország kormányfője szerint azt követeli, hogy a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi chartát egészítsék ki egy függelékkel, amely megakadályozná, hogy a II. világháború után az akkori Csehszlovákiából kitelepített németek utólag kárpótlást követelhessenek elveszített vagyonukért.

A cseh kormány – jelezve, hogy nem osztja Klaus félelmeit, mert szerinte az emberi jogi charta nem alkalmazható visszamenőlegesen, s annak alapján a II. világháború után kialakult vagyonjogi viszonyok nem kérdőjelezhetők meg – hétfőn ígéretet tett a cseh államfőnek, hogy tárgyalni fog az EU-tagállamokkal a kérdésről; erre minden bizonnyal az október 29-30-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón lesz majd lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik