Nagyvilág

Lajcák: Budapest szégyenketrecbe akarta zárni Szlovákiát

A szlovák külügyminiszter szerint a magyar politikai képviselet egy része olyan jogkört igényel magának a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek ügyében, amilyenekkel csak az európai intézmények rendelkeznek.

“Arra a feje tetejére állított következtetésre jutottak, hogy joguk van irányítani őket (a magyar kisebbségeket), s véleményezni, mit tesznek azon országok kormányai, amelyekben élnek” – jelentette ki Miroslav Lajcák a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnap esti vitaműsorában.

Szerinte erre jó példa Sólyom László magyar köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszéde, amelyben egy mondatban négy országot támadott meg. “Szlovákiát a nyelvtörvényért, Ukrajnát az oktatási törvényért, Romániát a magyar hivatalnokok állítólagos elbocsátásáért és Szerbiát azért, mert a Vajdaságnak nincs autonómiája” – mondta a szlovák diplomácia vezetője.

“Ezek a problémák folytatódni fognak” – húzta alá Lajcák. Úgy vélte: Szlovákiának nem kellene reagálnia minden apróságra, Budapest konfliktuskereső politikája nem tartozik a 21. századba, s idővel önmagát fogja diszkreditálni.

A miniszter kijelentette, hogy a nyelvtörvény kapcsán Budapest “szégyenketrecbe” akarta zárni Szlovákiát, de ez nem sikerült.
“Amikor rájöttek, hogy ez az út nem célravezető, visszahúzódtak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a filozófia” – jegyezte meg Lajcák.

“Ez nem a nyelvtörvényről szól. Most a nyelvtörvény van napirenden, korábban a Pátria Rádió volt, ahol állítólag korlátoztuk a rádió hallgathatóságát, az előtt a Dunaszerdahelyi beavatkozás volt, az előtt Malina Hedvig volt, s folytathatnám a sort egészen 1993-ig visszamenőleg” – fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője a pozsonyi hírtelevízióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik