Nagyvilág

„Nevezési díjat” szednek Szlovákiában a politikusoktól

Több százezer eurót fizetnek be a pártkasszákba a megyei választásokon induló képviselőjelöltek, pusztán azért, hogy felkerüljenek a listára - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken.

Az újság szerint több pártlistára csak úgy lehet felkerülni, ha a jelölt fizet. A Robert Fico vezette kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) 1600 eurót kér minden képviselőjelölttől. Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) még többet, 1700 eurót. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azt állítja, hogy a jelölteknek nem kell fizetniük. Jana Benková, a párt szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egy jelöltnek sem kell befizetnie semmilyen összeget.

Bugár Béla, a nemrégiben alakult Híd-Most elnöke a lapnak elmondta: nem tették kötelezővé, hogy a jelölt fizessen. „Ezt nem irányítjuk központilag. Például tudom, hogy a Nagyszombati kerületben nem kérnek pénzt, mert sikerült támogatót szerezni” – fűzte hozzá Bugár.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 500-tól 1000 euróig terjedő „nevezési díjat” szed, a párt indoklása szerint ezt a kampányra fordítják. A kereszténydemokraták nem tudták megmondani, mennyit kérnek, de az ő jelöltjeiknek is kell fizetniük.
A Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) a kérdést a párt belső ügyeként kezeli, nem nyilatkozik róla. A hatályos jogszabályok értelmében viszont ezt is nyilvánosságra kellene hozni.

Zuzana Wienk, a Fair Play Szövetség elnöke felháborítónak tartja, hogy a pártoknak fontosabb az „illeték”, mint a jelölt képességei, rátermettsége. Nem tartja helyénvalónak, ha a listán való részvétel feltétele az összeg kifizetése.
Szlovákiában november 14-én tartják a megyei választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik