Nagyvilág

Ismét elzárhatják a gázcsapot

Gazprom nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét fennakadások lesznek a társaság európai földgázszállításaiban az Ukrajnával fennálló nézeteltérések miatt. A vezérigazgató-helyettes elárulta: a cég emelni fogja a gáz árát.

A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev a Buenos Airesben zajló nemzetközi gázkonferencián kijelentette: “Nem tudunk 100 százalékos garanciát adni arra, hogy nem ismétlődik meg a 2005-ös és a 2009-es helyzet”, amikor komoly fennakadások voltak az európai szállításokban a gázárvita miatt. Mindamellett a szeptemberi gázszámla időben való kifizetése biztató jel, ugyanakkor Ukrajna változatlanul kiszámíthatatlan a belpolitikai helyzet miatt.

Medvegyev ugyanakkor optimistán nyilatkozott arról, hogy a terveknek megfelelően 2011-ben megindulhat a gázszállítás Nyugat-Európába Ukrajna megkerülésével a keleti-tengeri Északi Áramlat vezetéken. Úgy vélte, középtávon ismét drágulni fog a földgáz, de “a Gazprom nem az árak ugrásszerű emelkedésében, hanem tisztességes árakban érdekelt”, ám nem részletezte, mit ért tisztességes áron.

A két ország között fennálló legújabb nézeteltérések oka, hogy Ukrajna jelezte, lényegesen, akár a felére csökkenti az orosz gázimportot jövőre, ami jelentősen visszavetné a Gazprom bevételeit. Az orosz vállalat arra készül, hogy legnagyobb partnereitől bírságot hajt be a szerződésekben rögzítettnél kevesebb földgáz átvétele miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik