Nagyvilág

Veszélyben a kanadai vízummentességünk

A kanadai menekültügyi rendszerrel visszaélők veszélyeztetik a felelősen utazó magyar állampolgárok vízummentességét - közölte a Külügyminisztérium.

„A magyar és kanadai hatóságok hónapok óta együttműködnek abban, hogy megőrizzék a magyar állampolgárok vízummentességét. Ez közös érdeke mind a két kormánynak, és a magyar utazóknak is” – áll a Külügyminisztérium közleményében.

A tárca megerősítette, hogy hónapok óta emelkedik a Kanadában menedékjogot kérő magyarok száma. Erről a magyar és a kanadai kormány képviselői már több alkalommal tárgyaltak, és szakértői szinten folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Arra is felhívták a figyelmet, hogy tudomásuk szerint ezzel kapcsolatban új kanadai intézkedés egyelőre nincsen napirenden.

A Külügyminisztérium ismételten kérte a Kanadába utazni szándékozókat, hogy alaposan tájékozódjanak a legális kiutazás, tartózkodás és munkavállalás feltételeiről, és annak megfelelően döntsenek utazásukról.

A kanadai kormány – a Canwest News Service kanadai hírügynökség jelentése szerint – felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására. Ottawa még nem tett lépéseket, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarországgal szemben, miként azt Mexikó és Csehország esetében tette a nyáron. Ugyanakkor nem zárja ki ennek lehetőségét.

Az év első felében 750 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, közülük 578 az április 1-jétől június 30-ig terjedő időszakban.

Nincs napirenden?

A magyar kormányszóvivő szerint Kanadában nincs napirenden a vízumkötelezettség bevezetése Magyarországgal szemben; Budai Bernadett csütörtökön ezt arra mondta, hogy a kanadai kormány felszólította Budapestet, tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására.

A szóvivő budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: kétségtelen, hogy egyre több a menekültstátust kérő magyar állampolgár Kanadában, a magyar és a kanadai hatóságok azonban hónapok óta egyeztetnek szakértői és a kormányzat szinten egyaránt. Hozzátette: Kanada nem jelezte új intézkedés bevezetését, azaz nincs napirenden a vízumkötelezettség bevezetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik