Nagyvilág

Bajnai tanácsai a következő kormánynak

Bárki is alakít kormányt jövőre Magyarországon, ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az állam egy egészséges, a józan észen alapuló gazdálkodást folytasson - jelentette ki Bajnai Gordon csütörtökön Frankfurtban.

A kormányfő a német nagyvállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után úgy látta: most mindenkinek az a legfőbb aggodalma, hogy mi lesz a megkezdett reformok sorsa.

“Meggyőződésem, hogy folytatódni fog a kilábalási program, (a következő kormánynak) nincs más választása. (…) Olyan politikát kell folytatniuk, amely elősegíti a növekedést, és nem olyat, amely hamis ígérgetések mentén újra a csőd közelébe viszi az országot” – szögezte le Bajnai, aki a Magyarország iránt “ébredező bizalom megerősítése” céljából tárgyalt német befektetőkkel a Deutsche Bank székhelyén.

Olyan cégek vezetőivel találkozott, amelyeknek már van magyarországi leányvállalatuk, vagy tervezik, hogy befektetnek itt, és új munkahelyeket teremtenek.

Bajnai Gordon elmondta: biztosította az érdeklődő befektetőket, hogy Magyarország “megértette a válság üzenetét, megteszi, amit kell, és erősebb lesz a válság után, mint előtte”.
– Meg kell mutatnunk, hogy stabil ország vagyunk, amely nem függ attól, hogy “ideges kezű brókerek New Yorkban vagy Londonban adnak-e egy kis pénzt” – fogalmazott a kormányfő.

Függetlenedni kell a számunkra kiszámíthatatlan tényezőktől, ezért folytatjuk azt a gazdaságpolitikát, amelynek már most sikere van, és ezt itt, Frankfurtban is megerősítették. Magyarország ismét vonzó kezd lenni, ahová érdemes befektetni, és ahová más országokból érdemes áthozni a befektetéseket – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg, amelyeket vissza kell szerezni, és ennek érdekében van szükség például a szigorú egyensúlypolitikára és az adócsökkentésre.

A kormányfő arról számolt be, hogy a válságkezelő kormány elképzeléseivel kapcsolatban “nagyon pozitív visszajelzéseket” kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik