Nagyvilág

Obama kárpótolja a lengyeleket

Az amerikai kormányzat légvédelmi rakéták telepítését ajánlotta fel Lengyelországnak, cserében azért, hogy lemondott tíz elfogó rakéta telepítéséről lengyel földön egy átfogó európai rakétavédelmi rendszer keretében.

Az ajánlat értelmében lengyel területen SM-3-as típusú rakétákat telepítenének – közölte Varsóban Stanislaw Komorowski nemzetvédelmi miniszterhelyettes, aki a múlt héten tárgyalt Washingtonban arról, hogy a visszavont rakétavédelmi rendszer helyett az amerikaiak miként vehetnének részt a kelet-közép-európai ország légvédelmi rendszerének a fejlesztésében.

A közeli jövőben Joe Biden amerikai alelnök is tárgyalásokat folytat e témakörben Lengyelországban. Szóba kerül majd az a lehetőség is, hogy Washington Patriot légvédelmi rakétákat szállítana lengyel szövetségesének, és a hordozóeszközöket éles, nem pedig gyakorló robbanófejekkel látnák el – mondta el a lengyel nemzetvédelmi tárca helyettes vezetője.

Az SM-3-as rakéta a ballisztikus rakéták mellett a kis és közepes hatótávolságú rakétákat is képes megsemmisíteni a légtérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik